20.000 ljudi na Pohodu za življenje v Parizu

Pohod za življenje Pariz

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Skupina politikov v Franciji skuša splav vključiti v ustavo in želi uvesti zakon, ki dovoljuje evtanazijo, pariški letni Pohod za življenje pa se je odzval z odločnim “Non” (Ne).

Pohod za življenje, ki poteka vsako leto tretjo nedeljo v januarju v spomin na uveljavitev zakona leta 1975, s katerim je splav v Franciji postal legalen, je letos spet potekal po ulicah Pariza. Letos so bili organizatorji še posebej osredotočeni na načrte nekaterih članov vlade, da bi v Franciji legalizirali pomoč pri samomoru in evtanazijo.

Predsednik Pohoda za življenje Nicolas Tardy-Joubert je izrazil nasprotovanje prizadevanjem za evtanazijo in pomoč pri samomoru ter dejal: »Prepoved ubijanja mora ostati temelj.« Tardy-Joubert je poudaril, da od 96 departmajev (administrativnih regij) v državi veliko število nima enot za paliativno oskrbo. »Kar 26 francoskih departmajev nima enot za paliativno oskrbo, zato menimo, da mora biti to prednostna naloga politike,« je dodal.

20.000 je hodilo za življenje

Poleg nasprotovanja pomoči pri samomoru in evtanaziji je bil pohod osredotočen na nasprotovanje prizadevanjem za vpis pravice do splava v francosko ustavo. Državni zbor je o zadevi glasoval novembra, pred senatom pa bo obravnavana prihodnji teden. Oktobra so člani senata glasovali proti predlogu.

Nekateri aktivisti za življenje so zaskrbljeni, da bi si senatorji lahko premislili zaradi pritiska medijev, a so malce pomirjeni, saj se je pohoda udeležilo kar 20.000 zagovornikov življenja, ki so s tem izrazili podporo življenju od spočetja do naravne smrti.

Splav na zahtevo je v Franciji dovoljen do 14. tedna nosečnosti, medtem ko sta evtanazija in pomoč pri samomoru v državi trenutno prepovedana.

Govornica britanskih zagovornikov pravice do življenja je dejala:

Upam, da so se francoski politiki kaj naučili iz tragičnih posledic svojih sosedov Belgijcev, ki so uzakonili evtanazijo leta 2002. Po tem letu je Belgija uzakonila tudi evtanazijo otrok. Uradni podatki kažejo, da zaradi evtanazije umre približno 2,4 odstotka umrlih v državi, medtem ko neki strokovnjak trdi, da so ta poročila podcenjena in je evtanaziranih približno 3,5 umrlih v državi.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Ugovor vesti – skupna izjava za javnost

V nedavnem članku o splavu Vsako nosečnost je ženski težko prekiniti, tudi nezaželeno, na spletnem portalu RTV Slovenija z zadovoljstvom pozdravljamo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh.

PREBERI VEČ