Feministična voditeljica priznava ‘napihnile smo številke’, da bi dosegle legalizacijo splava v Mehiki

Feministična voditeljica priznava 'napihnile smo številke', da bi dosegle legalizacijo splava v Mehiki

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Dobro znana feministična voditeljica je v videu, ki se je nedavno bliskovito razširil, priznala: »Napihnili smo številke z namenom, da legaliziramo splav v Mehiki.«

»Spomnim se, da smo takrat ženske rekle, da je 100.000 žena umrlo zaradi tajnih splavov. Izkazalo pa se je, da je 100.000 ljudi umrlo v vsej državi, žensk in moških, zaradi vseh bolezni. Napihnile smo številke,« je povedala Marta Lamas, ena od ustanoviteljic Skupine za informiranje o elektivni reprodukciji – GIRE in predavateljica na Nacionalni avtonomni univerzi v Mehiki – UNAM.

Ob smehu udeleženk je dodala: »To je bil zelo kompliciran proces, kjer smo se naučile mnogo stvari.«

Tik pred tem, kot je lahko videti v celotnem videu, je na panelni diskusiji pogovor o feminističnem gibanju, ki ga je organizirala metropolitanska Avtonomna univerza, Lamasova rekla, da je verjela, da je GIRE samo majhen instrument, ki sledi radikalnemu cilju, ta pa je bil: »Želim, da se splav legalizira.«

Video je sicer nastal 25. oktobra 2016, a se je bliskovito razširil na Instagramu šele nedavno, potem ko ga je delila platforma Steps for Life.

Frida Espinosa, soustanovuteljica platforme Mladi za življenje (Juventud y Vida) pa ga je nato delila na Twitterju.

Zaradi prizadevanja feminističnih organizacij kot so GIRE, pod administracijo in vodstvom Marcela Ebrarda in takratne okrožne vlade (sedaj konstituirane vlade mesta Mexico City), je bil splav v glavnem mestu legaliziran do 12. tedna nosečnosti.

Pod administracijo sedanjega predsednika Mehike Andresa Manuela Lopeza Obradorja in s podporo njegove politične stranke Morena je podoben zakon kot Mexico City sprejelo še 8 drugih držav.

Ebrard je trenutno sekretar Lopeza Obradorja za zunanje zadeve in eden od potencialnih kandidatov, da ga nasledi na predsedniških volitvah v letu 2024.

Kaj je GIRE in koliko moči ima?

GIRE je bil ustanovljena pred 30 leti in znana kot ena največjih in najmočnejših platform v Mehiki, ki zagovarja splav.

Vendar je težko reči, da so bili njeni začetki skromni, kot se spominja Lamasova, kajti projekt je začela s Patricio Marcada, ki je zdaj senatorka stranke Državljansko gibanje.

Samo ena od fundacij, ki financira GIRE, Fundacija MacArthur, je dve leti po nastanku, leta 1994, dodelila 250.000 dolarjev kot »podporo triletnega javnega izobraževalnega programa reproduktivnih pravic v Mehiki.«

Od takrat je ista fundacija dodelila GIRE več kot 2,5 milijona dolarjev.

Prav tako je tudi Fundacija William & Flora Hewlett od leta 2000 dodelila GIRE skoraj 1,8 milijona dolarjev.

Feministična metoda je laganje

Pillar Rebollo, direktorica Steps for Life je v pogovoru z ACI Prensa, ki je špansko govoreča sestrska tiskovna agencija, poudarila: »Ta video ni nov, si pa zasluži, da odkrijemo resnico o delovanju lobijev, ki si prizadevajo za splav.«

Pillar Rebollo je obžalovala, ker niso bili med prvimi, ki so odkrili njihove laži, kajti v videu je videti s kakšnim cinizmom, brezbrižnostjo in posmehovanjem to počnejo.

Nadaljuje: »Ta feministična metoda več ne preseneča. Skozi agendo splava v zadnjih letih širijo celo lažna poročila, da obstajajo v Mehiki ženske, ki so obsojene na zapor, ker so naredile splav.«

»Njihova metoda laganja, podpihovanja, pretiravanja ni nič novega,« pravi Rebollo, vendar pa opozarja: »Ne moremo si privoščiti nadaljnjih legalizacij, militantnih gibanj ali ustvarjanja ideologij z lažmi in takšnim cinizmom,« ter dodaja, da ta video – čeprav je star, nikoli ne zastara, saj še vedno preseneča.

»Presenečenje je, ko vidimo, kako je zanje normalno in naravno, ob tem se celo smejijo – ko pravijo ‘seveda lažemo in pretiravamo.’«

Rebollo nadaljuje: »Strašljivo je, da se GIRE imenuje ‘Group for Information on Chosen reproduction’ in strašljiva je ta njihova metoda popačenja resnice in manipuliranja z namenom pridobivanja različnih ugodnosti.«

Informiranje javnosti

Marcial Padilla, direktorica mehiške platforme ConParticipacion pravi:

Zelo pomembno je obveščati javnost, da te iste skupine, ki promovirajo legalizacijo splava, priznavajo, da so lagale o številu mrtvih po splavih, storjenih na skrivaj. Obstajajo ljudje, ki se strinjajo z legalizacijo splava, saj verjamejo, da bodo s tem obvarovali tisoče ženskih življenj, žensk, ki bi sicer šle na skrivne splave. Žalostno je, da se zaradi nečesa tako resnega, kot je splav, verjame lažem in da se zlorablja zdravje in življenje žena prav zato, da splavijo in/ali se dopušča, da se s svojo nosečnostjo soočajo čisto same. Mi moramo nadaljevati z delovanjem v naših pro-life skupinah in jasno, trdno in z ljubeznijo braniti matere in življenje otrok.

Nada Žgur

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...