Govor Urše Cankar Soares na Pohodu za življenje 2023

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Dragi prijateljice in prijatelji, še posebej otroci in mladi! Dobrodošli na 5. Pohodu za življenje!

Na Pohod za življenje smo prišli, ker smo veseli, da živimo, ker smo hvaležni našim mamicam in očkom, da so nam podarili življenje. Hvala vsem mamicam in očkom!

To da smo prav mi tu danes, da smo živi, zdravi, za življenje, to ni samoumevno. To je dar. Na ta svet smo poklicani z namenom. In kako lepo je, da nam je danes dan ta lep dan, to lepo vreme, to veselje med nami, da smemo skupaj narediti nekaj dobrega za najbolj nemočne v naši družbi. Da smo glas tistih, ki nimajo glasu. Mi, dragi prijatelji, smo upanje za Slovenijo.

Ne bodo nas prepričali, da je narobe biti glas za življenje, da je narobe, če branimo otroke pred rojstvom, da je to nasilje. To je zloraba besed za širitev lastnih prepričanj. To kar mi počnemo je pomoč in to ponosno povemo. Mi smo danes tukaj, da pomagamo mamicam v stiski, da bodo nekega dne zaradi naše drže, naše spoštljivosti, naše gorečnosti, naših sporočil, ki jih držimo v rokah, izbrale življenje za svojega otroka in rešile svojo vest in dušo pred travmo in trpljenjem. Si predstavljate, da bi lahko kdo bil jezen in bi celo protestiral proti temu, da je ena mama zaradi našega prizadevanja izbrala življenje? Da njen otok živi? Si lahko predstavljate, da bi to koga motilo? Če rešimo eno življenje rešimo generacije in prepričana sem, da bomo s tem pohodom rešili več kot eno življenje.

Letošnje geslo Pohoda, je ŽIVLJENJE JE ZAKON. Zakoni morajo ščititi življenje. Ne pustimo se zavesti, za naša stališča imamo trdno oporo v ustavi, kjer piše,17. člen Ustave RS pravi, da je »človekovo življenje nedotakljivo«, 18. člen: »Nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu kaznovanju ali ravnanju.« Pri samem splavu kot tudi pri evtanaziji gre za mučenje najbolj nemočnih. Država priznava človečnost nerojenega otroka, in sicer v 20. členu zakona o pokopališki dejavnosti, ki dovoljuje pokop ali upepelitev mrtvega otroka, ne glede na njegovo gestacijsko starost, ter v 125. členu zakona o dedovanju, ki govori o tem, da lahko že nerojeni otrok deduje po svojih starših. Koga mi pokopavamo, če ne ljudi? Kdo deduje, če ne človek. Nerojeni otrok je človek in zakoni naj ga ščitijo.

Tako, da pogumno naprej v naš lep dan, to je naš dan, naš praznik veselja. To delamo za naše otroke in za naše vnuke, da bodo imeli lepo prihodnost in resnično srečo. Da bodo obvarovani nesreče in teme splava. Ker splav je tema, saj obrne matere proti svojim otrokom. Evtanazija je tema, saj obrne otroke proti svojim staršem. In resnično srečo lahko izkusi samo tisti, ki ne zagovarja teme ampak luč, ki ne hodi v temi ampak v luči. Lep sončen dan vsem.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Ugovor vesti – skupna izjava za javnost

V nedavnem članku o splavu Vsako nosečnost je ženski težko prekiniti, tudi nezaželeno, na spletnem portalu RTV Slovenija z zadovoljstvom pozdravljamo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh.

PREBERI VEČ