Govor Željke Markić na Pohodu za življenje 2023

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Dober dan, zelo sem vesela, da sem danes tukaj z vami v Ljubljani in da sodelujem na tem dogodku – praznovanju in zaščiti življenja. Lani so se vaša Urška in drugi prijatelji udeležili našega Pohoda za življenje v Zagrebu. Na Hrvaškem je letošnji Pohod za življenje potekal že v trinajstih mestih.

Po Evropi in svetu so vse glasnejše zahteve po spoštovanju znanstvene resnice, da se človekovo življenje začne s spočetjem. Vedno več ljudi si ne želi zatiskati oči pred fotografijami nerojenega otroka niti ne sprejema laži, da gre za »kup celic« ali za »telo ženske«.

Z možem imava štiri sinove. V svojem ženskem telesu sem štirikrat nosila majhnega otroka. Ali je bilo to drugo bitje, drugega spola, z drugačnimi geni res »moje telo«? Ali sem skozi štiri nosečnosti, štirikrat po devet mesecev, imela telo z dvema srcema? Ali s štirimi ledvicami? In sem imela dva para rok in dva para nog. Ali pa je pod mojim srcem utripalo srce drugega? Kdo je v enaindvajsetem stoletju torej tako pameten, da ob vseh razpoložljivih slikah in ultrazvočnih posnetkih nerojenih otrok ponavlja slogan »Moje telo, moja izbira«? Na žalost je tem lažem verjelo veliko žensk.

Nenehno stopajo v stik z nami ženske, ki so imele splav in ga ne morejo preboleti. Nihče jim ni povedal znanstvene resnice, da se v trenutku spočetja določijo spol, barva oči in las ter smisel njihovega otroka za glasbo. Približno 70 odstotkov žensk, ki so splavile, pravi, da so to storile pod pritiskom okolja ali zaradi finančnih pritiskov. Ali je to svoboda odločanja? Ženske, ki obžalujejo splav, nam pravijo: »Ko bi mi le kdo rekel, tako kot vi danes tukaj: ne splavite, to je vaš otrok, splav ni rešitev.«

Neka ženska, ki je splavila svojega tretjega od štirih otrok, mi je povedala, da je njen sin odrasel z njenimi drugimi otroki. V vsakem delu njihovega življenja se je zavedala, koliko bi bil ta splavljeni otrok star. Nekega našega prostovoljca je tudi poklicala gospa, ki mu je povedala, da je splavila svojega drugega otroka, ker »se je bala, da mu ne bo mogla dati nič jesti«. Sedaj pa se vsakič, ko odvrže hrano, spomni, kako je končala življenje svojega otroka – iz strahu, da mu ne bo mogla zagotoviti tistega, kar potrebuje.

Danes smo tukaj zaradi podpore otrokom in materam pa tudi zaradi sebe. Vsi smo soodgovorni za družbo, v kateri živimo. Pred približno sto petdesetimi leti je bilo zakonito ubiti drugega človeka samo zato, ker je imel drugačno barvo kože. Bili so ljudje, ki so trdili in celo verjeli, da zato, ker je človek temnopolt, nima človekovih pravic, niti pravice do življenja. Toda že takrat so se našli ljudje, ki so rekli, da je to laž. To so bili levi, ki so šli proti toku, in s tem razsvetlili obraz svojim zanamcem ter vsem nam. Zato smo danes tukaj. Nihče ne bo mogel nikoli reči, da smo vsi Slovenci sprejeli prekinitev življenja nerojenega otroka ali trditve, da nerojeni otrok ni človek in nima pravice do življenja.

Suženjstvo je bilo odpravljeno, slabi zakoni so se spremenili. Enako bo s pravico do življenja nerojenega otroka. Slabi zakoni bodo odpravljeni. In vsi vi in vaše zavzemanje za pravico do življenja boste v ponos vam, vašim otrokom in vsemu vašemu narodu. Nadaljujte boj za tiste, ki se ne morejo boriti zase!

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Ugovor vesti – skupna izjava za javnost

V nedavnem članku o splavu Vsako nosečnost je ženski težko prekiniti, tudi nezaželeno, na spletnem portalu RTV Slovenija z zadovoljstvom pozdravljamo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh.

PREBERI VEČ