Komunisti v Čilu na referendumu doživeli poraz: Zahtevali so uvedbo jezika spolne ideologije v vladno komunikacijo in ustavno ‘pravico do splava’

Komunisti v Čilu na referendumu doživeli poraz: Zahtevali so uvedbo jezika spolne ideologije v vladno komunikacijo in ustavno 'pravico do splava'

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Komunistično napredovanje v Čilu je bilo ustavljeno po brutalnem porazu snovalcev nove marksistične ustave. Z več kot 20-odstotno razliko so Čilenci rekli NE novi magna carti, ki jo je napisala velika večina levice in jo v celoti podprl komunistični predsednik Gabriel Borić, ki je sicer hrvaškega rodu, poroča La Derecha Diario.

Proti referendumskemu vprašanju je glasovalo 62 odstotkov volivcev, za pa 38 odstotkov. Udeležba je bila največja do sedaj, kar 88 odstotkov volilnih upravičencev je glasovalo na referendumu. Proti novi ustavi je glasovalo 7,8 milijona Čilencev, trije milijoni manj pa zanjo. Po objavi rezultatov referenduma so Čilenci zmago proslavljali na ulicah in vzklikali: “Kdor ne skače, je komunist.”

Po drugi strani pa se je skrajna levica po izgubljenem referendumu podala na ulice in protestirala.

Za primerjavo, na lanskih volitvah je Borić prejel 4,6 milijona glasov, tako da levica nove podpore pri poskusu spremembe ustave praktično ni dobila; na drugi strani pa je njegov protikandidat Kast prejel 3,6 milijona glasov, kar pomeni, da je desnica (oziroma zavrnitev zavijanja v levo) v dobrih devetih mesecih dobila več kot štiri milijone novih glasov.

Zavrnjena ustava je imela 499 členov in vsi so imeli skrajno levo perspektivo

Zavrnjena ustava je imela 499 členov in vsi so imeli skrajno levo perspektivo, ki bi na primer ustvarila vzporeden pravosodni sistem samo za domorodna ljudstva, priznala državo kot večnacionalno, prisilila izvršno vejo oblasti k nacionalizaciji naravnih virov in jezika ideologije spola v vladni komunikaciji. Poleg tega bi nova ustava uvedla ustavno pravico do splava. Borićev predlog je bil, da bi bilo v ustavodajni skupščini enako število moških in žensk, pri čemer bi bilo 17 sedežev rezerviranih za staroselsko skupnost.

A poleg ekstremistične vsebine je poskus sprejema nove ustave pokopal tudi slab imidž, ki si ga je Borić pridobil v zadnjih mesecih. Čeprav je na oblast prišel s skoraj 60-odstotno podporo, ima komunistični predsednik sedaj komaj 33-odstotno podporo, kar je največji padec podpore voditelju v zgodovini Čila.

Cristián Araya, odvetnik in predstavnik Republikanske stranke Čila ter član Politične mreže za vrednote, je poudaril, da je dan pred referendumom kazalo na zavrnitev nove ustave, saj je bila večina ljudi prepričana, da je predlagana ustava »škodljiva in nas bo vodila v popoln propad. Pot, ki jo bo Čile ubral v naslednjih 30 letih, je zelo vprašljiva«.

»Čile tvega pot, katero bo hodil naslednjih 30 let. Scenarij ob sprejemu ustave bi bil enak tistemu, ki je Argentino, Bolivijo in Venezuelo pripeljal v propad; zavrnitev pa vodi na pot svobode in blaginje, ohranjanja in skrbi za napredek, ki smo ga imeli v zadnjih treh desetletjih,« je dodal.

Poudaril je tudi, da ustavni predlog ne omejuje splava, da omogoča evtanazijo, ne varuje svobode izobraževanja, raznolikosti izobraževalnih projektov, še manj pa prednostne pravice staršev do odločanja o tem, kje se bodo izobraževali njihovi otroci.

Na ta način so se Čilenci izognili izgubi ustave iz leta 1980, ki jo je prvotno odobril Augusto Pinochet, čeprav so jo demokratične vlade od leta 1990 do danes večkrat spreminjale.

Slovenija je zakonsko zvezo zaščitila na družinskih referendumih, vlada pa tega ne spoštuje

Spomnimo, volivci so na družinskih referendumih leta 2001, 2012 in 2015 z večino in tudi doseženim kvorumom zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi, ki bi pravno izenačila raznospolna in istospolna partnerstva. To so bili referendumi, katere so sprožili in omogočili le državljani.

Sedem let kasneje, aktivisti LGBTiQ in levičarske nevladne organizacije uspešno pritiskajo na družino, da se kljub temu liberalizira ustavo in zakonsko prizna ideologija spola kot legitimna.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...