Krščanski hokejisti so zaradi vere odklonili nošenje NHL-ovih majic ponosa

Hokej

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

V ZDA je že dalj časa možno opažati naraščajočo sovražnost do kristjanov. Eden izmed takih primerov se je pojavil tudi v najmočnejši hokejski ligi v Severni Ameriki (in nasploh na svetu) National Hockey League (NHL).

Mnogi klubi iz NHL so začeli prirejati tako imenovane Noči ponosa (Pride Nights), katerih namen je slavljenje pripadnikov + skupnosti LGBTQIA. Žal pa se namesto tega dogaja, da nekateri navijači in športni novinarji sramotijo vse, ki si upajo javno izraziti krščanske poglede na spolnost in teorijo spola.

Liga NHL organizira kampanjo, imenovano Hokej je za vsakogar (Hockey is for Everyone), za katero pravijo, da je namenjena spodbujanju raznolikosti in doseganju bolj prijaznega in vključujočega okolja za vse navijače. Medtem ko vodstvo lige pravi, da se lahko vsak klub sam odloči in izbira, koga bodo slavili, kdaj in kako, je v bistvu pričakovano, da bo vsak klub enkrat med tekmovalno sezono priredil tako imenovano LGBT Noč ponosa.

Ker te Noči ponosa niso uradno opredeljene s strani NHL, lahko vsak klub sam izbere, kako bo potekala prireditev. Igralci nekaterih ekip imajo tako na primer nalepljene mavrične trakove na palicah. Drugi klubi pa so pripravili tako imenovane majice ponosa, za katere pričakujejo, da jih bodo igralci nosili med ogrevanjem pred tekmo. Vendar pa so se nekateri verni igralci tem načinom obhajanja Noči ponosa uprli.

Eden izmed prvih hokejistov, ki je izpostavil svoje pomisleke iz verskih razlogov proti sodelovanju v tovrstnih akcijah v sezoni 2022/23, je bil branilec ekipe Philadelphia Flyers Ivan Provorov. V januarju se ni želel udeležiti ogrevanj pred tekmo, ker ni hotel nositi majice, ki izraža poglede na spolnost in teorijo spola, nasprotne njegovewmu prepričanju. Jasno je poudaril, da sicer spoštuje odločitve vsakega posameznika, vendar pa ne bo promoviral nečesa, s čimer se ne strinja. Provorov je član Ruske pravoslavne cerkve.

Kot je bilo možno pričakovati, je odločitev Provorova povzročila kopico negativnih reakcij ljudi, ki sami sicer ves čas pridigajo o sprejemanju drugačnosti. Zgodilo pa se je še nekaj drugega. Glavni trener ekipe Philadelphia Flyers, sicer zelo znani hokejski strokovnjak John Tortorella, se je postavil v bran pravici Provorova, da sam izbira, katera sporočila želi izraziti. Provorova ni posadil na rezervno klop, kot so ga mnogi pozivali; tudi kasneje na tiskovni konferenci ga je branil.

»Provorov ni naredil nič napačnega,« je rekel Tortorella. »Če se ne strinjate z njegovo odločitvijo, še ne pomeni, da je naredil kaj narobe.«

Ne glede na to, ali je vedel ali ne, je Tortorella s to izjavo povzel vsebino Prvega amandmaja Ustave ZDA, ki med drugim opredeljuje tudi pravico do svobodnega izpovedovanja vere.
Podpora svobodni odločitvi posameznih igralcev pa se s tem ni ustavila, saj so se pridružili še nekateri hokejisti. Približno dva meseca potem, ko se je Provorov postavil za svoje versko prepričanje, je enako naredil vratar ekipe San Jose Sharks James Reimer. Odklonil je, da bi na ogrevanju nosil majico, ki promovira poglede na spolnost in spole, s kakršnimi se sam ne strinja. Pojasnil je, da njegova odločitev temelji na veri v Jezusa. »Vseh 13 let svoje kariere v NHL sem kristijan, ne le formalno, ampak tudi v vsakodnevnem življenju,« je rekel Reimer. »Imam osebno vero v Jezusa Kristusa, ki je umrl na križu za moje grehe in tudi on mene prosi, naj ljubim vse in mu sledim. V svojem srcu ne gojim sovraštva do nikogar. Vedno sem si prizadeval, da bi bil spoštljiv in prijazen do vseh, ki jih srečam. V tem specifičnem primeru pa ne želim podpirati nečesa, kar je v nasprotju z mojim osebnim prepričanjem, ki temelji na Svetem pismu, ki predstavlja najvišjo avtoriteto v mojem življenju.«

Še vedno pa so se pojavljali ljudje, ki so verbalno napadali Reimerja in ga obkladali z nespodobnimi izrazi, čeprav je poudaril, da »bi moral biti vsak človek sprejet in dobrodošel v hokeju«. Bolj pomembno pa je, da je Reimerjev klub San Jose Sharks delil njegovo izjavo skupaj s kratkim povzetkom evangelija na uradnem klubskem računu na Twitterju.
Morda je ob vsakem posamezniku, ki se jezi na Reimerja, ker živi po svojem prepričanju, obstaja tudi kakšen kristjan, ki ga je njegova vera opogumila. Poleg tega bo pri ljubiteljih hokeja, ki bodo prebrali Reimerjeva stališča na Twitterjevem računu Sharksov, to morda vzbudilo zanimanje za Jezusa Kristusa in bodo tudi sami začeli iskati več informacij o njem in njegovem nauku.
Le nekaj dni po Reimerju sta tudi brata Eric in Marc Staal, hokejsta kluba Florida Panthers, odklonila nošenje majice ponosa na ogrevanju pred tekmo in to utemeljila s svojo krščansko vero. »Ne želiva soditi o tem, kako se odločijo ljudje živeti svoje življenje, meniva tudi, da bi morali biti vsi dobrodošli v hokeju,« sta izjavila brata Staal in nadaljevala, »vendar meniva, da bi bilo nošenje majice ponosa v nasprotju z najinim krščanskim prepričanjem.«

Več igralcev lige NHL je sledilo Provorovu in odklonilo nošenje majice ponosa, ker je to v nasprotju z njihovim prepričanjem. Kljub pozivom, naj jih posadijo na klop ali kako drugače kaznujejo, klubi spoštujejo svobodo igralcev pri izbiri sporočil, ki jih bodo izražali. Nekatere ekipe so celo popolnoma opustile nošenje majic ponosa.

Ne glede na to koliko negativnih reakcij doživijo ti hokejisti, bi morali biti kristijani ohrabreni in navdahnjeni z njihovim pogumom. Njihovo neustrašno zavzemanje za vero in resnico dokazuje, da bi moralo biti v športu mesto za vsakogar, tudi za kristjane.

Povzeto po: Christian hockey players are standing up for their faith by declining to wear NHL »Pride jerseys«. – Alliance Defending Freedom https://www.linkedin.com/pulse/christian-hockey-players-standing-up-faith

Ivan Provorov je branilec, ki že vrsto sezon igra za ekipo Philadelphia Flyers. Bil je tudi član reprezentance Rusije.

Eric Staal je hokejist, ki igra na poziciji srednjega napadalca. V karieri je igral za vrsto klubov iz lige NHL: Carolina Hurricanes, New York Rangers, Minnesota Wild, Buffalo Sabres, Montreal Canadiens in zdaj za Florida Panthers. Je eden izmed hokejistov, ki so člani tako imenovanega Trojnega zlatega kluba (Triple Gold Club), saj je z ekipami, v katerih je igral, osvojil vse tri največje lovorike v hokeju na ledu: leta 2006 Stanleyjev pokal (zmagovalec lige NHL) z ekipo Carolina Hurricanes, let 2007 naslov svetovnega prvaka in leta 2010 naslov olimpijskega zmagovalca (oboje z reprezentanco Kanade).

Marc Staal je hokejist, ki igra na poziciji branilca. V karieri v NHL je večino sezon odigral za ekipo New York Rangers. Dve sezoni je igral za Detroit Red Wings, zdaj pa je član Florida Panhersov.
James Reimer je vratar, ki je bil v NHL član klubov Toronto Maple Leafs, Carrolina Hurricanes, Florida Panthers in San Jose Sharks. Na dveh svetovnih prvenstvih je branil tudi za reprezentanco Kanade.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...