Neverjetne fotografije razvoja ploda potrjujejo, da se človeško življenje začne ob spočetju

Plod članek

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

1. dan

Semenčiča se združi z jajčno celico, da tvori eno celico, manjšo od zrna soli. Novo življenje je od vsakega starša podedovalo 23 kromosomov, skupaj 46. Ta ena celica vsebuje kompleksen genetski načrt za vsako podrobnost človeškega razvoja – otrokov spol, barvo las in oči, višino, ten kože.

3. - 4. dan

Oplojeno jajčece potuje po jajcevodu v maternico, kjer je sluznica pripravljena za implantacijo.

5. - 9. dan

V tem času se oplojeno jajčece vgnezdi v bogato sluznico maternice in začne črpati hrano.

10. - 14. dan

Razvijajoči se zarodek signalizira svojo prisotnost s placentnimi kemikalijami in hormoni, kar materi preprečuje menstruacijo.

20. dan

Temelji možganov, hrbtenjače in živčnega sistema so že vzpostavljeni.

21. dan

Srce začne utripati.

28. dan

Oblikujejo se hrbtenica in mišice. Roke, noge, oči in ušesa so se začele kazati.

30. dan

Na roki je mogoče razbrati prste. Oči potemnijo, ko nastaja pigment.
Plod članek

40. dan

Možganske valove je mogoče zaznati in zabeležiti.

6. teden

Jetra zdaj prevzamejo proizvodnjo krvnih celic, možgani pa začnejo nadzorovati gibanje mišic in organov. Mama bo kmalu izpustila 2. menstruacijo in je verjetno potrdila, da je noseča.
Plod članek

7. teden

Zarodek se začne spontano premikati. Oblikuje se čeljust, vključno z zobnimi zametki v dlesni. Kmalu se bodo veke zatesnile, da bodo zaščitile oči zarodka, ki so občutljive na svetlobo, in se bodo ponovno odprle približno v 7. mesecu.

Plod članek

8. teden

Razvijajoče se življenje, ki je dolgo nekaj več kot 2,5 cm, se zdaj imenuje fetus – v latinščini pomeni »mladec« ali »potomec«. Zdaj je prisotno vse, kar se najde pri popolnoma razviti odrasli osebi. Srce bije že več kot mesec dni, želodec proizvaja prebavne sokove in ledvice so začele delovati. 40 mišičnih sklopov začne delovati v povezavi z živčnim sistemom. Plodovo telo se odziva na dotik, čeprav mati ne bo čutila gibanja do 4. ali 5. meseca..
Plod članek

9. teden

Na koži so že vidni prstni odtisi. Plod bo zvijal prste okoli predmeta, ki je na dlani.
Plod članek

10. teden

Maternica se je zdaj podvojila. Plod lahko pomežikne, pogoltne in naguba čelo.
Plod članek

11. teden

V tem času je plod dolg približno 5 cm. Začne urinirati. Obraz je prevzel otroški profil, gibi mišic pa postajajo bolj usklajeni.

12. teden

Plod spi, se prebuja in energično vadi svoje mišice – obrača glavo, zvija prste na nogah ter odpira in zapira usta. Dlan, ko jo božate, bo stisnil v pest. Plod diha amnijsko tekočino, da pomaga pri razvoju svojega dihalnega sistema.

13. teden

Plod članek
Fini lasje so začeli rasti na glavi in spolno razlikovanje je postalo očitno.

4. mesec

Do konca tega meseca je plod dolg od 20 do 25 cm in tehta 0,22 kg ali več. Mamici se že pozna trebušček. Ušesa delujejo in obstajajo dokazi, da plod sliši precej: materin glas in srčni utrip ter zunanje zvoke. Popkovina je postala inženirsko čudo, saj prenaša mnogo litrov tekočine na dan.
Plod članek

5. mesec

Polovica nosečnosti je minila in plod je dolg približno 30 centimetrov. Mati je do zdaj že začela čutiti gibanje. Če je zvok še posebej glasen ali presenetljiv, lahko plod poskoči – kot reakcija na hrup.
Plod članek
Plod članek

6. mesec

Oljne in znojne žleze delujejo. Nežno kožo odraščajočega otroka ščiti pred tekočino v maternici posebno mazilo, imenovano “vernix”. Če bi se otrok rodil v tem mesecu in bi bil primerno oskrbljen, bi preživel.

7. mesec

Otrok zdaj uporablja 4 čutila: vid, sluh, okus in dotik. Lahko prepozna materin glas.
Plod članek

8. mesec

Koža se začne debeliti, pod njo je shranjena plast maščobe za izolacijo in prehrano. Protitelesa se vse bolj kopičijo. Otrok popije skoraj 4 l amnijske tekočine na dan; tekočina se popolnoma zamenja vsake 3 ure.

9. mesec

Proti koncu tega meseca je otrok pripravljen na rojstvo. Povprečno trajanje nosečnosti je 280 dni od 1. dneva zadnje menstruacije matere, vendar je to različno. Večina dojenčkov (85% do 95%) se rodi nekje med 266 in 294 dnevi. V tem času dojenček običajno tehta 2,7 do 4 kg. Popolnoma je sposoben življenja zunaj maternice.
Plod članek

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...