Ob župnijski cerkvi v Kropi stoji nagrobnik nerojenim

V Kropi ob cerkvi stoji nagrobnik z napisom NEROJENIM. Je prvi v Sloveniji. Postavljen je bilo malo po prihodu župnika Viktorja Primožiča na župnijo – tja je prišel leta 2012. Ob Tednu za življenje je Župnijskemu pastoralnemu svetu predlagal, da postavijo nagrobnik nerojenim otrokom. S tem se ne bi spomnili le teh, ki so bili namerno splavljeni, ampak vseh, ki so umrli pred rojstvom. Posebej v Kropi je bilo to zelo pogosto, ker je veliko žensk opravljalo zelo težka dela in je pogosto prihajalo do spontanih splavov v različnih obdobjih nosečnosti.

Načrt za nagrobnik je naredil arhitekt Vladimir Brezar, kovani del je izdelal Silvo Jelenc, kamnoseški pa Kamnoseštvo Vurnik iz Radovljice. Izklesane vrste v kamnitem delu simbolizirajo prostor za podatke, pravokotni okvir pa za sliko, ki jih ni, saj za te ljudi ne poznamo biografskih podatkov.

Nagrobnik stoji na mestu, kjer je bilo v preteklosti pokopanih veliko otrok, ki so umrli ob rojstvu ali zaradi splava. Ljudje so nagrobnik lepo sprejeli, večkrat ob njem prižigajo sveče.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Pomemben teden za življenje

Minuli teden sta bili v Ljubljani dve močni politični manifestaciji v podporo tradicionalni družini: v torek, 27. septembra, je bil Shod za družino, v soboto, 1. oktobra, pa Pohod za življenje. Na Shodu za družino je bilo jasno izraženo veselje nad življenjem v družini, prav tako pa nasprotovanje redefiniciji zakonske zveze in družine.

PREBERI VEČ