Oče je dejal, da če mlade zanosimo, bomo morali od doma

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Ko so Eva Jurado in njene sestre vstopile v najstniška leta, je njihov oče izdal opozorilo: “Če katera od vas zanosi, smo končali – odšli boste.” To je bila Evina pretresljiva misel, ko je pri 16 letih izvedela, da je noseča.

“Moj začetni instinkt je bil, da to skrivam pred družino,” pravi. Spomnila se je majhne zgradbe, mimo katere je pogosto hodila po svoji soseski Glendale v Arizoni: “Center za krizno nosečnost. Mogoče bi ljudje tam lahko pomagali.”

Ko je vstopila v center, jo je pozdravil topel in prijazen zagovornik. Ženska je bila sočutna z njeno situacijo, postavljala je vprašanja, “da sem se počutila, kot da sem več kot le otrok, ki je naredil neumno napako.” Toda Eva je odšla brez namena, da bi se vrnila, in ostalo je glodajoče vprašanje: “naj ima otroka ali ne?”

Zagovornik ni odnehal. Naslednji večer je poklicala Evo in jo povabila na brezplačen ultrazvok. Eva se je strinjala … in takrat se je vse spremenilo.

“Samo spomnim se, da sem na zaslonu videla dojenčka, njegove roke so se premikale, njegove noge so brcale,” pravi. “V tistem trenutku sem vedela, da gre za drugo osebo. Ni šlo več samo zame.”

Takrat je vedela, da bo otroka obdržala. Toda potreboval je en teden, da je zbrala pogum in povedala staršem. “Nekega jutra sem poklical mamo v svojo sobo. Preprosto sem ji dal ultrazvočne slike. Zajokala je in odšla po mojega očeta.” Eva je odhitela iz hiše, prepričana, da jo bodo izgnali.

Tisto noč je poklicala svojega fanta Franka, mu povedala, kje je, in ga prosila, naj pride ponjo. “Namesto tega so se moji starši na koncu pripeljali gor,” pravi. “Nejeverno sem gledal očeta, kako prihaja iz avta. Enostavno me je objel in mi rekel, da me ljubi.”

Tistega poletja se je rodil Frankie Jr. “Ta deček je vsem prinesel toliko veselja v življenje,” pravi Eva. “Zdaj se mi zdi neverjetno, da bi zanj razmišljala o čem drugem kot o življenju.”

Frank in Eva sta se poročila leto kasneje. Frank se je pridružil obalni straži, Eva pa je diplomirala iz radiološke tehnologije po dolgoletnem cilju nadaljevanja kariere v medicini. Par je imel še dva otroka.

Danes, 20 let kasneje, je Frankie Jr. študent in zagovornik življenja. “Rad govori proti splavu,” pravi Eva. Sama je zagovornica in prostovoljno dela na ministrstvu (zdaj imenovanem Choices Pregnancy Center), ki ji je kot najstnici nudilo prepotrebno podporo. En dan v tednu svetuje ženskam in izvaja ultrazvok – včasih za mlada dekleta, ki so “podoba moje zgodbe,” pravi.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...