Focus on the Family
Foto: Focus on the Family

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Organizacija Focus on the Family vrsto let deluje na področju družine. Kako so začeli? Zakaj je promocija življenja sestavni del njihovega poslanstva? Kako lahko dosežemo družbo, kjer je možnost umetnega splava nepomljiva ne glede na zakonodajo? O tem, o mnogih izzivih in njihovo vizijo smo prosili za pogovor Robyn Chambers, izvršno direktorico zagovorništva otrok.

1. Kakšni so bili začetki organizacije Focus on the Family? Kakšno je vaše poslanstvo?

Focus on the Family je mednarodna krščanska organizacija, ki želi pomagati družinam doseči čim boljšo kvaliteto življenja. Ponujamo pomoč in gradivo za pare, da zmorejo zgraditi zdrave zakone, ki odražajo božji načrt in zamisel. Ponujamo tudi gradivo za starše, da laže vzgajajo svoje otroke v skladu z moralnimi načeli in vrednotami, ki izhajajo iz Svetega pisma.

Želimo biti v oporo in prehoditi to pot z družinami, jih ustrezno spremljati v vsaki fazi poti. Podpiramo družine, ko iščejo ustrezne načine, kako približati otrokom Boga in njegovo zamisel družine, ko se trudijo zavarovati otroke pred slabimi vplivi kulture in jih izobraziti, da pozitivno vplivajo na življenje ljudi okrog sebe.

Ne glede na to kdo ste, kaj preživljate ali s kakšnimi izzivi se morda sooča vaša družina, smo tu, da pomagamo. Zavezani smo k temu, da zagotovimo zaupanja vredno vodstvo in podporo, ki temelji na Svetem pismu.
Focus on the Family je bil ustanovljen leta 1977.

2. Focus on the Family se aktivno udejstvuje na področju zaščite življenja. Kako ste se pridružili gibanju za življenje? Kaj vas spodbuja, da življenje posvečate tej nalogi, in to kljub vsem težavam in udarcem?

V Focus on the Family sem pričela delovati leta 1992, in sicer v klicnem centru. Nato sem menjala delovno mesto in pričela delovati na mednarodnem nivoju kot odgovorna za pogodbe s tujimi založniki. Ko sem sodelovala pri prevajanju knjižice The first nine months (Prvih devet mesecev), sem se zavedela, da moram začeti pripovedovati svojo zgodbo. Kmalu zatem so me prosili, da bi pomagala pri novi iniciativi Option Ultrasound (Možnost Ultrazvok). Program omogoča Focus on the Family, da sodeluje s porodnišnicami in medicinskimi centri v ZDA, jim priskrbi nove aparate za ultrazvočne preglede ter izobražuje bolničarke in bolničarje. Ultrazvok omogoča ženskam, da vidijo, kaj se dogaja v njihovem telesu, ter omogoča bolniškim sestram, da spregovorijo o vseh možnostih glede nosečnosti.

Kmalu zatem sem pričela deliti svojo osebno zgodbo o nepričakovani nosečnosti in Bog me je vodil, da sem zgodbo podelila z donatorji in ženskami, ki so tudi nepričakovano zanosile. O tem prej več let nisem pripovedovala, ker sem se bala obsojanja drugih kristjanov. Ampak Bog me je obdal z drugimi kristjani iz gibanja za življenje, ki imajo tudi svoje osebne zgodbe. Čeprav kultura ni vedno naklonjena tistim, ki mislimo, da je življenje boljša pot, me je Bog podpiral v težkih časih in razumem, da se splača boriti za življenje.

Focus on the Family

Foto: Focus on the Family

3. Ali se je pogled na problematiko boja za življenje sčasoma kaj spreminjal in kako?

Ko sem začela delovati na področju prizadevanja za življenje, sem mislila, da bosta vladali enotnost in sodelovanje med organizacijami. Vendar sem kmalu zatem, ko sem pričela delovati v Option Ultrasound, spoznala, da takšna složnost ni obstajala. To dejstvo me je zelo razočaralo. Nisem mogla razumeti tekmovalnosti in lokalne usmerjenosti. Poskušala sem premostiti te težave in zgraditi trdne odnose s tistimi, ki so čutili na podoben način. Odkar je bila odpravljena sodba Roe proti Wade, ki je legalizirala umetni splav v ZDA, sem opazila zelo močen obrat v smeri edinosti in čutim, da se sodelovanje med organizacijami krepi.

4. Kateri so po vašem mnenju doslej najpomembnejši uspehi Focus on the Family? In kateri so pomembni uspehi gibanja za življenje nasploh, v vaši državi in globalno?

Najbolj pomembni dosežek je bil obrat v zadevi Roe proti Wade. Vendar to ni povsem odpravilo možnosti umetnega splava: vprašanje legalnosti umetnega splava in zakonodaja v zvezi z njim se sedaj obravnava na ravni vsake zvezne države. To pomeni, da imamo zdaj 50 bojišč in ogromno dela.

Med dosežki Focus on the Family – Option Ultrasound lahko navedem partnerstvo s porodniškimi centri, v sklopu katerega smo pomagali mnogim nosečim ženam in rešili skoraj pol milijona otrok. To pomeni, da je Focus on the Family direktno vplival na življenje milijona ljudi.

5. Kateri so po vašem mnenju najbolj žgoči problemi gibanja za življenje v vaši državi?

Lahek dostop do abortivnih tabletk je ena najbolj zlih stvari, ki prizadenejo dekleta in žene v ZDA. Ne obstaja noben zdravniški nadzor, ni nobene potrditve nosečnosti, ampak ta dekleta samostojno opravljajo umetne splave. Zelo nas lahko skrbi verjetnost za hude fizične in psihične travme. Podporniki splava ustrahujejo ljudi, da spodbujajo agendo pravice ženske do zdravstvene nege. V pogovoru s Physician Resource Council (Zdravniški svet za vire), skupino zdravnikov, ki se zavzemajo za življenje, se vsi strinjajo, da samostojen splav ni zdravstvena nega. Dekleta in žene si zaslužijo več kot to!

6. Kakšna je vaša vizija gibanja za življenje v vaši državi? Kakšne sinergije bi bile koristne oz. bi radi, da se razvijejo?

Pretekli mesec junij sem vodstvu predložila plan, ki sem ga pripravljala zadnji dve leti. Čutila sem, da bi Focus on the Family lahko postal vodilna organizacija v celotni oskrbi za žene in dekleta, ko se te odločijo za življenje. Če bi nam to uspelo, bi lahko postala misel na splav nepojmljiva, ne glede na zakonodajo.

Razvila sem načrt, ki bi nam omogočal nadaljnje partnerstvo s porodnišnicami, da bi jim zagotovili potrebno opremo in z njo preprečili vse, karkoli onemogoča dekletom in ženam, da se odločijo za življenje.

Imamo načrt, kako po skupnosti zdravnikov doseči lokalne zdravstvene centre in materam ponuditi brezplačno predporodno zdravstveno nego oz. takšno za zelo nizko ceno. Iščemo krščanske podjetnike in delodajalce, ki bi omogočali delo na daljavo materam in očetom, ki se soočajo s nepričakovano nosečnostjo. Trudimo se, da bi krščanske izobraževalne ustanove omogočale štipendiranje staršev za izobraževanje po spletu. Prepričani smo, da je dostop do redne službe in izobraževanja ključen faktor, ki lahko prepreči življenje v revščini in omogoča staršem, da polno zaživijo.

Naša prizadevanja so tudi usmerjena v cerkvene skupnosti. Planiramo, kako bi v njih okrepili zavest o vrednosti življenja od spočetja do naravne smrti. Želimo, da cerkveno občestvo služi celotni skupnosti, ne da bi bil duhovnik ali pastor edini, ki vodi ta prizadevanja.

V teku let nam je uspelo razviti partnerstvo z mnogimi organizacijami. Med drugim sodelujemo s Heartbeat International, kjer štipendiramo medicinske sestre in zdravnike, da se usposobijo in certificirajo za protokol preobrazbe tablet za splav. Več kot sto medicinskih sester se lahko odzove na klic in takoj pomaga dekletom in ženam, ki jim je žal, da so pričele proces umetnega kemičnega splava.

Te so samo nekatere izmed iniciativ, s katerimi Focus on the Family želi spreobrniti srca in miselne vzorce ljudi.

7. Kakšna je vaša vizija za Focus on the Family?

Verjamem, da ima Focus on the Family edinstveno priložnost, da združuje gibanje za življenje in omogoča več sredstev tistim, ki se borijo na fronti tega zla – zdravstvenim centrom za nosečnice. Želim si, da bi Focus on the Family izzval krščanske skupnosti, da stopijo naprej in služijo najbolj ranljivim med nami.

8. Ali lahko z nami podelite kako zgodbo?

Imam zelo drago prijateljico, ki je vodja zdravstvenega centra za nosečnice v Omahi, Nebraska, ZDA. Povedala mi je zgodbo, ki je vplivala name v mnogih ozirih.

Vodja zdravstvenega centra za nosečnice je bila v sobi za ultrazvočni pregled in nosečnica je bila prepričana, da hoče opraviti splav. Ko je medicinska sestra dobila dovoljenje, da opravi pregled z ultrazvokom, ga je začela. Ko je našla otrokovo srčece, je mama prosila, naj konča pregled. Jezna se je obrnila na vodjo centra in medicinski sestri. Ni bila jezna nanju, temveč na učitelje v šolah, prijateljice in prijatelje, člane družine: vse, ki so ji lažno zagotavljali, da kar nosi pod srcem, ni otrok, ampak le skupek celic. Bila je jezna na vse, ki so jo prepričevali, da z umetnim splavom ne jemlje nedolžnega življenja. Zajokala je, ko je opazila, da je to živ otrok, ki mu bije srce. In se odločila za življenje.

Ta zgodba se me je močno dotaknila in me hkrati užalostila. Koliko deklet in žena je bilo deležnih laži. Niso dobile ustreznih informacij in znanja, da bi se odločile za življenje!

9. Katere osebe pa so vas posebej navdušile in vam dale navdih za delovanje v Focus on the Family?

Nekdanja podpredsednica organizacije Yvette Maher je bila taka voditeljica. Povabila me je, da sem postala del Focus on the Family in da sem sprejela delo v tej organizaciji.
Peggy Hartshorn in Jor-el Godsey, nekdanja predsednica in sedanji predsednik Heartbeat International, me nagovarjata že dvajset let. Posredovala sta mi neverjetne izkušnje in utrdila moje prepričanje, da je delo, ki ga opravljam, res moje poslanstvo.

10. Kaj pa bi povedali za konec?

Ko sem delala načrt za obdobje po Roe & Wade, me je preplavil občutek nemoči zaradi obsežnosti dela. Na glas sem zaklicala h Gospodu in mi je odgovoril z odlomkom iz Svetega pisma: Iz 40,28–31. Izstopal pa je sledeči stavek: »Omagujočemu daje moč, onemoglemu povečuje vzdržljivost« (Iz 40,29). V trenutku sem vedela, da me Bog kliče k temu delu in da me bo podprl z vsem, kar in ko bom potrebovala.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Ugovor vesti – skupna izjava za javnost

V nedavnem članku o splavu Vsako nosečnost je ženski težko prekiniti, tudi nezaželeno, na spletnem portalu RTV Slovenija z zadovoljstvom pozdravljamo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh.

PREBERI VEČ