Pogovori za življenje: Emanuela Steiner, ProLife Europe

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

1. Kako se je začel ProLife Europe? Katero je vaše poslanstvo?

ProLife Europe je bil ustanovljen 24. marca 2019. Tako smo do zdaj aktivni že nekaj več kot štiri leta. Našo ustanovno ekipo je sestavljalo deset mladih odraslih, starih od 25 do 32 let, iz Nemčije, Avstrije, Portugalske in eno dekle iz ZDA. Naše poslanstvo je pomagati ustvariti kulturo življenja v Evropi, tako da študentom in mladim strokovnjakom omogočimo, da delijo svoje mnenje in branijo življenje, kjer koli že so.

Naša struktura je zelo preprosta. ProLife Europe je organizacija, registrirana v Nemčiji. Kjerkoli najdemo mlade, ki želijo sodelovati z nami, jim pomagamo ustanoviti lokalno skupino – bodisi v njihovem mestu ali neposredno na univerzi. Trenutno ima organizacija šest zaposlenih, ki zagotavljajo vso potrebno podporo in gradivo za začetek delovanja skupin.

Ukvarjamo se z on- in offline dejavnostmi. Tako osrednja skupina ProLife Europe kot večina skupin so aktivne na družbenih omrežjih, trenutno predvsem na Instagramu. Naš glavni poudarek udejstvovanja offline je na ozaveščanju. Ozaveščanje v bistvu pomeni, da dobite še enega ali dva druga člana skupine, greste na svojo univerzo ali v središče mesta in se z ljudmi pogovarjate o njihovem mnenju o umetnem splavu. Cilj je vključiti se v odprto, prijateljsko razpravo, kjer poskušamo preusmeriti njihov fokus k resnici o umetnem splavu. Ne pričakujemo, da bomo mnenje ene osebe takoj spremenili v podporo življenju, vendar želimo posaditi seme, ki bo lahko raslo v prihodnosti.

Poleg tega so skupine zelo svobodne pri načrtovanju svojih aktivnosti. Nekateri prirejajo filmske večere, delijo letake ali tudi rože, na primer za materinski dan, nekateri so zelo aktivni na družbenih omrežjih. Zelo je odvisno od talentov v skupini.

Foto: ProLife Europe

2. Kako ste se pridružili gibanju za življenje?

Prijatelj me je nekajkrat povabil na aktivnosti druge organizacije, imenovane Mladi za življenje v Avstriji. Po prvem vikendu sem vedela, da želim nadaljevati. Zadnji udarec je bilo branje Unplanned Abby Johnson (morda ga poznate, posnet je bil film). Spomnim se, da sem brala o njenih lastnih izkušnjah s splavom in nato pomislila: v redu, to je to. Če se to dogaja ženskam, potem ne morem več samo sedeti doma. Tako sem postala aktivna in začela govoriti v šolah.

3Dve leti pozneje so me vprašali, ali se želim pridružiti ustanovni ekipi ProLife Europe. Vedela sem, da se bo ProLife Europe osredotočil na univerzitetne študente, in takoj sem vedela, da takšno gibanje tukaj v Evropi nujno potrebujemo, zato sem rekla da.

Foto: ProLife Europe

Obstajajo različni dejavniki, ki me še naprej motivirajo. Eden so zagotovo vsi moški in ženske, ki jih poznam, ki so imeli umetni splav in tako globoko trpijo. Drug faktor so vsi ljudje, s katerimi se lahko pogovarjam, ko se ukvarjam z ozaveščanjem. Nikoli mi niso kričali ali kaj podobnega. Ljudje se želijo pogovarjati in nihče drug jim ne pove resnice. In upam tudi, da ves čas, ki ga vlagam, le pomaga vsaj eni mamici izbrati življenje za svojega otroka – potem je bilo vse vredno!

3. Ali se je vaše dojemanje vzroka za gibanje za življenje z leti spremenilo? Kako?

Mislim, da se zadnja leta dogaja, da gibanje postaja vse bolj profesionalno – in to je odlična stvar. Potrebujemo najboljše gradivo, sodobno grafiko in moramo uporabljati jezik, ki ga razumejo zagovorniki splava. Ne moremo kar naprej uporabljati le stavka: “Splav je umor!” kot edini argument, čeprav je res, da pri vsakem abortusu umre otrok. Ljudje, predvsem mlajša generacija so popolnoma pozabili ali pa so zelo nadarjeni za zanemarjanje dejstva, da je nerojeni otrok človek. Ampak iskreno mislim, da je gibanje za življenje tukaj na dobri poti!

4. Kateri so po vašem mnenju trenutno najpomembnejši dosežki ProLife Europe? In za gibanje za življenje nasploh?

To je težko vprašanje! 😉 Mislim, da sta naša največja dosežka v zadnjih letih normalizacija ozaveščanja (kar pomeni, da smo študente navdušili za idejo o odprtih razpravah o splavu z vrstniki) in uveljavitev ideje, da postanemo univerzitetne skupine in imamo pogum za izpostaviti se na svojih univerzah. Mnogi ljudje podpirajo življenje – bolj kot si pogosto mislimo – vendar mnogim primanjkuje sredstev, predvsem pa poguma, da bi o tem odprto govorili. To pričakujemo od naših študentov. Če želimo, da ne bo več splavov, moramo stopiti iz cone udobja. In ponosna sem na vsakega študenta, ki je pripravljen narediti prav to.
Na splošno mislim, da je bilo v 50 letih, kolikor se zdaj borimo proti splavu na Zahodu, veliko doseženega. Mislim, da je bila najpomembnejša odprava sodbe Roe vs. Wade v ZDA. Ne samo zaradi vpliva, ki ga ima tam, ampak je svetu – vsakemu zagovorniku življenja v vseh drugih državah – pokazala, da se trdo delo in predanost izplačata, tudi če traja dlje, kot bi si želeli. Zato je bila to velika spodbuda zame in za vse nas kot ProLife Europe.

5. Katera so po vašem mnenju najbolj žgoča vprašanja na področju prizadevanja za življenje v Evropi? Kaj vas najbolj skrbi glede dogajanja v družbi?

Prvič, legalizacija splavov na domu s tabletami za splav, ker menim, da zelo veliko žensk trpi, zanje pa se nihče ne zmeni. Poleg tega je to velik korak k temu, da je splav v javnosti nekaj normalnega. Mislim, da je to moja glavna skrb. Družbi nenehno govorijo, da je splav normalen, da so standardni zdravstveni postopki in brez tveganja. Zato je pogovor z ljudmi tako pomemben. Slišati morajo resnico o splavu in se začeti zavedati, da ženske tiho pustimo, da trpijo, namesto da bi jim pomagali.

Foto: ProLife Europe

6. Kakšna je vaša vizija gibanja za življenje v Evropi?

Gibanje se je v zadnjem letu zelo razširilo. Nismo edina organizacija, ki je začela delovati v zadnjih petih letih. Prav tako poteka vedno več Pohodov za življenje, ki se jih udeležuje vse več ljudi. Mislim, da je prav, da nove organizacije začnejo delovati. Vsaka organizacija ima edinstven pristop in drugačno ciljno skupino. Upam, da se bo več organizacij še naprej profesionaliziralo. Še vedno obstaja prostor za izboljšave, na primer glede tega, koliko organizacij plačuje zaposlene. Vem, da je s financami vedno težko (tako je tudi pri nas), a s profesionalnim zbiranjem sredstev je mogoče imeti zaposlene za polovični ali polni delovni čas in potem lahko izvajaš projekte in kampanje na veliko večji in bolj profesionalni ravni.

7. Kakšna je vaša vizija za ProLife Europe?

Skupine v vsaki evropski državi in ena ali dve kampanji vsako leto, kjer so vsi dejavni na isti dan, da bi pokazali, da smo veliko gibanje in da ukinitev splava v našem življenju niso le neumne sanje, ampak resnična možnost.

8. Ali ste pripravljeni povedati o kakem konkretnem dogodku?

Nekoč sem se pogovarjala z mlado žensko v Berlinu. Spominjam se, da je bila njena prva reakcija: »Zakaj me sprašujete o splavu. Ste za življenje? Zakaj???” Bilo je, kot da si sploh ne bi mogla predstavljati, da bi bil kdo proti splavu. Pogovarjali sva se približno 45 minut. Strinjali sva se, da potrebujemo spremembe v družbi, da bi imele ženske boljše možnosti, lahek dostop do financiranja in stanovanja ter da splav nikoli ne bi smel biti na voljo kot zadnja možnost kontracepcije. Ni bila stoodstotno za življenje, vendar se je njen pogled na zadevo zelo spremenil in bila je tako vesela, da me je spoznala, da me je objela, preden sva se razšli.

9. Katere osebe so vam v zgled?

Mislim, da je veliko ljudi, po katerih se lahko na svojem položaju zgledujem. Ena oseba iz gibanja za življenje je Walter Ramm, ustanovitelj Aktion Leben e.V. v Nemčiji. Svoje delo za življenje je začel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, takoj po tem, ko je splav v Nemčiji postal dostopen. Pustil je službo, čeprav je bila to edini dohodek njegove družine s štirimi otroki. Dal je vse od sebe, da bi ustavil splav in tudi zdaj – po skoraj 50 letih – nadaljuje in nikoli ni obupal. Mislim, da je to najpomembnejše, da samo nadaljuješ in nikoli ne dovoliš, da te stiska in temá splava premagata.

Foto: ProLife Europe

10. Bi podali še kakšno misel za zaključek?

Večino svojih najboljših prijateljev sem spoznala znotraj gibanja za življenje. V zadnjih nekaj letih sem lahko doživela izjemno osebnostno rast in pokazalo se mi je, da so stvari, ki si jih nikoli nisem predstavljala, možne. Lahko le spodbudim vse, da se pridružijo gibanju: stopite v stik z nami ali katero koli drugo organizacijo, da postanete aktivni. Če bodo vsi, ki so v srcu za življenje, začeli to govoriti na glas, bomo vsi v življenju priča koncu splava.

Hvala vam!

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Dvojčka

V tretje sta bila dva, bilo pa je zelo zapleteno

Zelo sem se razveselila, ko sem ugotovila, da pričakujem tretjega otroka. Komaj sem čakala prvi pregled. Ko sem na ultrazvoku zagledala drobno bitjece, sem si oddahnila, ker sem videla, da je z njim vse v redu, da srček bije, tako kot mora, in da je detece zelo živahno. Kar naenkrat pa je ginekologinja rekla: »Mislim, da zadaj za njim vidim še enega.«

PREBERI VEČ