Pohod za življenje bo letos tudi v Mariboru

Foto: Visit Maribor

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Kaj je sveto v času, ki ga živimo? Bi se v času, polnem protislovij, nasprotij, razlik, samosvojosti, egocentrizma, lahko zedinili, da je človeško življenje nedotakljivo, sveto? Smo kljub medsebojnim razlikam lahko enotni, da nihče ni zaslužen za svoje življenje, za to, da živimo, da nihče ni sam svoj stvaritelj? Da smo vsi enaki v bistvenem, in sicer, da nam je bilo življenje podarjeno? Čisto vsakemu izmed nas na popolnoma enak način. Vsi imamo popolnoma enak neviden začetek. Prvi hip našega življenja je popolnoma enak za vsakega izmed nas, pa naj smo bili zaželeni, načrtovani, pričakovani ali ne. Življenje ne izbira idealnih staršev, idealnega časa, idealnih okoliščin niti ne idealnega zdravstvenega stanja spočetega otrok. Poudarek naj bo na začetni točki, ko se življenje prelije, ko steče in ko je brez zunanjih posegov to neustavljiv naraven proces, našim očem neviden.

Nerojen otrok je zaradi svoje telesne nerazvitosti razčlovečen do te mere, da pri splavu ne govorimo o smrti. Prikrajšan je za svoje človeško dostojanstvo do te mere, da zanj ne uporabimo besed, da je umrl. Ker če nekdo umre, potem je samoumevno, da je tudi živel. Zagovorniki splava večkrat sprašujejo, ali je v letu 2022 sploh še primerno govoriti o splavu. Ali ni pravica ženske do splava že samoumevna? Ravno sedaj je še toliko bolj potrebno znova ovrednotiti naša razmišljanja o splavu, ker si ob znatnem razvoju tehnologije ne moremo več zatiskati oči in se delati nevednih, kako poteka razvoj otroka v maternici. Nevidno je z najsodobnejšo tehnologijo postalo zelo vidno in otipljivo. Nekoč le zrnate madeže na monitorju so nadomestile nove visokotehnološke ultrazvočne slike otroka, ki staršem omogočajo, da vidijo drobne prste na rokah in nogah, sesanje palca, utripajoče srce že v zgodnji nosečnosti, specialistom pa opravljanje operacij otroka v maternici. Se ob vsem tem napredku še lahko slepimo, da to, kar gledamo na ekranu, ni življenje?

Ženske so velikokrat zavedene, pogosto celo z nejasnimi pojmi, ki smo jim priča tudi v Sloveniji. Če se počutijo same, se bodo hitreje odločile za splav, če bo nekdo ob njih, jih bodril, jim vlival upanje, bodo sprejele odločitev za življenje.

Vsaka mati bi morala zaslišati v sebi besede otročička, ki ji pravi:

Mama, ali me slišiš?
Tukaj sem.
Ob tebi.
V tebi.
Malo dete, ki te že sedaj ljubi.
Tvoj otrok.
Mama, ne boj se.
Nisi sama.
Samo zaupaj in vse se bo uredilo.

Na glas moramo spregovoriti o tem, da je življenje dragoceno; imamo odgovornost, boriti se za tiste, ki se sami ne morejo braniti.

Oseba, ki ne brani pravkar spočetega življenja, pred katerim je še vsa prihodnost, ne bo mogla spoštovati življenja niti v starejšem obdobju.

Pohod za življenje je pomemben prispevek v ozaveščanju in informiranju vseh državljanov, predvsem pa mladih, da obstajajo alternative kulturi smrti.

Da potrebujemo več otrok in mladih tudi v tem delu Slovenije, bomo opozorili na letošnjem mariborskem Pohodu za življenje. Svojo udeležbo lahko predhodno napoveste TUKAJ, da bomo lažje poskrbeli za dobro izveden pohod. Lahko se tudi aktivno vključite v pomoč pri izvedbi. Svojo pripravljenost označite v prijavnem obrazcu.

Prosimo tudi za finančno podporo, saj je dogodek povezan s številnimi stroški.

Če se Pohoda za življenje ne morete udeležiti, vas naprošamo, da ste z nami povezani v molitvi s priprošnjo, da bi se veselili vsakega rojstva otroka v domačem okolju.

V imenu mariborske ekipe Pohoda za življenje
Marko Tomšič

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...

Ugovor vesti – skupna izjava za javnost

V nedavnem članku o splavu Vsako nosečnost je ženski težko prekiniti, tudi nezaželeno, na spletnem portalu RTV Slovenija z zadovoljstvom pozdravljamo prepričanje, da je splav globok problem, ki prizadeva slovensko družbo, in pozitivno gledanje na upad števila splavov na naših tleh.

PREBERI VEČ