Tisoči na Pohodu za življenje v Londonu

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Ob pripravah na ljubljanski Pohod za življenje, nam je lahko v spodbudo pogum srčnih ljudi v drugih državah. Tako se je 2. septembra več kot 7.000 veselih zagovornikov kulture življenja z vseh koncev Velike Britanije zbralo v Londonu na svojem »March for Life UK«, kjer so zasenčili proti-protest zagovornikov kulture smrti ter pogumno pričevali Za življenje.

Začeli so v Westminstru, hodili do trga Trafalgar in sklenili z bogatim programom na trgu britanskega parlamenta, The Parliament square.

Glavna tema je bila »Svobodni smo živeti«. Spregovorila je sovoditeljica dogodka Isabel Vaughan-Spruce, ki so jo letos že drugič ovadili z obrazložitvijo, da je tiha molitev žalitev. »Naj vam povem, kaj je žalitev: da naša država beleži najvišjo statistiko splavov, med katerimi je skoraj 100.000 ponovljenih in da je edini odziv naše vlade spravljanje nad tiste, ki nosečnicam mirno nudijo alternativne rešitve.«

Obtoženca Isabel Vaughan-Spruce in duhovnik Sean Gough, obtožena zaradi tihe molitve pred kliniko za splave in pro-life nalepke na avtu (Foto: Catholic Herald)

Neustrašni govorniki

Ena izmed govornic, Lois McLatchie-Miller iz Zavezništva za obrambo svobode (ADF UK) je opozorila na vlogo moških: »Mantra ”moje telo, moja izbira” je pripeljala do tega, da so moški opustili svojo odgovornost. Ob soočenju z nosečnostjo partnerke potuhnejo z izgovorom ”tvoje telo, tvoja izbira, tvoj problem” … Ob vse večjem pritisku za polno legalizacijo splava, opažamo, da nikoli ni bilo toliko nevarnosti za žensko zdravje in dobrobit, kot danes. Toliko je namreč travmatiziranih in hospitaliziranih žensk po opravljenem splavu. V letu 2023 si ženske in njihovi otročiči zaslužijo več kot to. Zavzemamo se za prihodnost, v kateri bosta obe življenji zaščiteni in podprti.«

Foto: Right To Life UK

Druga govornica, Ellie, je podelila svojo izkušnjo, ko je grenko obžalovala svoje tri splave. »Vsak trenutek, v katerem sem ‘odvrgla’ svojega spočetega otroka, se je za vedno zapečatil v mojem spominu.« Pomoč je našla v programu Rahelin vinograd (dostopen tudi pri nas): »Menim, da lahko spregovorim v imenu vsake ženske, ki je splavila: ne samo, da nam ta poseg ni prinesel svobode, temveč je iz nas, na tak ali drugačen način, naredil jetnice.«

Foto: Right To Life UK

Politiki, škofje in duhovniki so podprli udeležence

Pohoda se je udeležil tudi poslanec v britanskem parlamentu Sir Edward Leigh, ki jo nosil napis: »Splav ni zdravstvo, kajti zdravstvo ne ubija«. Na svojem Twitterju (@EdwardLeighMP) je zapisal: »Vesel sem, da vidimo toliko udeležencev na letošnjem @March4LifeUK, ki so stopili v bran pravic najbolj ranljivih članov naše družbe«. Navzoči so bili katoliški škofje Sherrington, Moth in Keenan ter več anglikanskih duhovnikov.

Foto: Edward Leigh / Twitter

Britanska statistika

Britanska zakonodaja, sprejeta že leta 1967, dopušča splav do 24. tedna nosečnosti. To pomeni 6. mesec nosečnosti, ko spočet otrok že čuti bolečino. Proabortivni lobiji vplivajo na vlado, naj podaljša ta rok, vendar ta korak podpira komaj 1% Britank, poroča ADF UK. Od legalizacije do danes beležijo že več kot 10 milijonov umorov nerojenih. Prav zato organizatorji ob 10-letnici pohoda prihodnje leto načrtujejo udeležbo 10.000 ljudi.

Leta 2021 so zagovorniki splava v zakonodajni postopek vložili ekstremni amandma, ki bi omogočil legalizacijo splava »iz katerega koli razloga, na zahtevo, vse do rojstva«, kar po zaslugi uspešne kampanje Za življenje ni šlo skozi in na veliko veselje mnogih je bil predlog zavržen.

Foto: Right To Life UK

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...