Zaradi uspešne akcije CitizenGO v vzhodni Afriki splav na zahtevo ni dovoljen

Citizengo Afrika

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Ann Kioko iz ekipe CitizenGO je predstavila prizadevanja, da se prepreči legalizacija splava v vzhodnoafriških državah.

Afrika je še vedno osvajalski cilj nosilcev kulturnega imperializma. Mednarodne nevladne organizacije, Združeni narodi in celo vlade zahodnih in evropskih držav so se trudili, da bi se v vzhodni Afriki spremenila dosedanja zakonodaja, ki brani življenje. Devetdeset odstotkov afriških držav namreč prepoveduje splav na zahtevo, kar zelo moti svetovne spodbujevalce kulture smrti, posebej tiste, ki s pobijanjem nerojenih otrok kujejo dobiček.

V vzhodni Afriki so v članicah Vzhodnoafriške zakonodajne skupščine (EALA), v katero so vključene države Burundi, Uganda, Kenija, Južni Sudan, Ruanda in Demokratična republika Kongo, že četrtič poskušali spremeniti zakonodajo za življenje, in sicer so program poimenovali Progam za zdravje spolnosti in reprodukcije vzhodnoafriške skupnosti za leto 2021, financiral pa ga je aborcionistični aktivist Kennedy Mukulia iz Južnega Sudana. Namen programa sta bili legalizacija splava in promocija seksualizacije otrok po izčrpni spolni vzgoji, poleg tega pa so hoteli tudi uvajati kontracepcijo med najstniki v vsej vzhodnoafriški skupnosti.

Ko je civilnodružbena organizacija CitizenGO, ki brani življenje, družino in svobodo po vsem svetu, izvedela za to, je stopila v stik s podpisniki svojih peticij iz vzhodne Afrike ter jim predlagala podpis ustrezne peticije, s katero bi v celoti zavrnili omenjeni program. Peticija je bila naslovljena na govornika Vzhodnoafriške zakonodajne skupščine, odvetnika Martina Ngoga. Peticija je razburila zagovornike splava in spodbudila EALA, da je organiziral javne predstavitve, ki jih je vodilo šest vzhodnoafriških skupnosti. Sponzorirale so jih organizacije, ki propagirajo splav, zato je bilo veliko teh predstavitev prevara. Vključevale so:

– največji aborcionistični kartel v ZDA, mednarodno zvezo Planned Parenthood,
– Marie Stopes, ki je bila leta 2018 v Keniji suspendirana zaradi propagiranja splava,
– Sklad ZN za demografsko dejavnost – UNFPA, ki med drugim nadzoruje demografska gibanja pri ZN.

Organizacije, ki podpirajo življenje, niso bile povabljene na predstavitve, ampak so od udeležencev izvedele zanje. Niti CitizenGO ni bil povabljen, a je poslal predstavnika. Predstavnikom EALA so izročili zbranih sedem tisoč podpisov. Po izročitvi zbranih podpisov je promotorje splava zajela panika in so začeli na spletu objavljati žaljivke in lažne obdolžitve proti CitizenGO, ki je kljub temu nadaljeval delo: njegovi predstavniki so lobirali v skupščini in javnost bombardirali z objavami na Twitterju.

Oktobra 2022 so bili povabljeni, da predstavijo vidik boja za življenje članom EALA v Kigaliju, Ruanda, kjer je bilo četrto zasedanje skupščine. Program ni bil sprejet. Kljub vsemu se zavedajo, da boj še ni končan, saj se zagovorniki splava ne bodo prenehali boriti za uzakonitev splava na zahtevo tudi v teh državah.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...