[VIDEO] Zastavice v spomin na izgubljena življenja otrok – uničene

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Organizatorji Pohoda za življenje smo na Kongresni trg v Ljubljani prinesli 190 zastavic. Postavili smo jih v spomin na slovenske otroke, ki so svoje življenje izgubili v postopkih umetnega splava. A to je nekatere tako zmotilo, da so nam zastavice uničili.

Organizatorji Pohoda za življenje so dopoldne pripravili tihi spominski dogodek, posvečen vsem otrokom, ki so izgubili svoje življenje še preden so imeli priložnost stopiti na svetlobo dneva. Število takšnih otrok se letno giblje med tremi in štirimi tisoči, zato so postavili 190 zastavic, ki simbolizirajo 190 šolskih razredov.

Dih obstane, ko se spomniš ...

Koordinatorica Pohoda za življenje, Urša Cankar Soares, je povedala: “Hudo nam je pogledati vse te zastavice. In dih obstane, ko se spomniš, koliko otrok na ta krivičen način izgubi svoje življenje zgolj pod pretvezo pravice. Pravica do življenja je prva pravica. Če nimaš življenja, nimaš nobene druge pravice. In nihče nima pravice vzeti življenja drugemu človeku. In mi vemo, da je v maminem trebuhu od trenutka spočetja nastane novo človeško bitje. To potrjuje vsa znanost.”

Je to strpnost?

Po dogodku se je pripetil incident, ko so nekateri posamezniki zastavice uničili. Na video so incident ujeli organizatorji pohoda. “Bolj kot to, da je nekdo poteptal našo pravico do svobodnega izražanja, nas boli, da nerojeni otroci nimajo pravice niti do spomina. Prvič je bil v Sloveniji organiziran viden spomin na umrle otroke. Vsi so to pietetno spoštovali, dokler niso prišle te ženske in jih poteptale,” je po dogodku izjavila Urša Cankar Soares.

Na videu vidimo, da so posamezniki s palic snemali zgornje dele zastavic, ki so spominjale na umrle otroke. “Naša človekova pravica je, da izrazimo svoje mnenje,” je umirjeno povedala Urša Cankar Soares, ki je ne vidimo, jo pa slišimo. “Mi tudi,” ji je odvrnila ena od žensk, ki so to počele. “Aha, ampak ne z uničevanjem naših stvari,” jo je opozorila Cankar Soaresova. Vandalka ji je odgovorila: “Saj to ni uničevanje, saj jih lahko date nazaj, če želite,” in odšla. “Policija …” se sliši glas moškega iz ozadja.

Vabilo na Pohod za življenje

Na pravico vsakega otroka do življenja bomo opozorili na sobotnem Pohodu za življenje, kjer bomo dvignili tudi glas za vse starejše in bolne, ki jim z zakonom o prostovoljnem končanju življenja grozi medicinska zastrupitev. Zbiranje se prične ob 9.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...