Zdravilo proti želodčnim razjedam sicer lahko povzroči splav, a ženskam lahko zelo škoduje

Noseča ženska

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

V ZDA Mifepriston za povzročitev splava ni več dovoljen, vendar zagovorniki splava trdijo, da ga bodo kljub temu uporabljali kot prvo farmacevtsko sredstvo za povzročanje splava.

Nekateri demokratski guvernerji so že vnaprej z davkoplačevalskim denarjem kupili precejšnje zaloge zdravila proti razjedam Misoprostol, ki ga abortivna industrija namerava začeti prodajati in ga brez dovoljenja uporabiti za povzročanje splava, če bodo zvezna sodišča spomladi preprečila odobritev farmacevtskega sredstva za splav Mifepriston. Članke o teh načrtih so objavili številni večji mediji, med njimi The Atlantic, CBS News in Reuters, ki navajajo izjave raziskovalcev in podpornikov splava, da je zdravilo proti želodčnim razjedam Misoprostol varno kot samostojno farmacevtsko sredstvo za splav.

»Dokazi z vsega sveta kažejo, da je Misoprostol slabo abortivno sredstvo in zelo verjetno povzroča pri ženskah poškodbe,« je dejala dr. Ingrid Skop, dr. med., FACOG, direktorica za medicinske zadeve pri Inštitutu Charlotte Lozier. »Ta priporočila zagovornikov splava v medijih dokazujejo, da njihov cilj nista varnost in blaginja žensk, temveč smrt čim večjega števila nerojenih ljudi.«

V poročilu, ki ga je objavila agencija Reuters, ti varnostni pomisleki niso omenjeni. Citirana je bila dr. Ushma Upadhyay, raziskovalka in profesorica na Univerzi Kalifornije v San Franciscu, ki podpira splav in trdi, da je zdravilo proti razjedam varno, priznava pa, da podatki kažejo, da to ne drži. »Če bodo proizvajalci prisiljeni prenehati zagotavljati Mifepriston (farmacevtsko sredstvo za splav, ki ga je odobril FDA, Zvezni urad za hrano in zdravila), je tudi Misoprostol varen in učinkovit,« je zatrdila.

Zdaj ženskam v ZDA, ki hočejo splaviti v prvih treh mesecih nosečnosti, predpišejo dve farmacevtski sredstvi: nosečnica najprej vzame Mifepriston, ki blokira nosečnostni hormon progesteron, kar izstrada nerojenega otroka do smrti. Dan ali dva pozneje pa vzame še Misoprostol, ki sproži krče maternice in iztisne otrokovo trupelce. Pri tem moramo vedeti, da FDA ni nikoli dovolila Misoprostola kot sredstva za izvajanje splava, ampak ga je v letu 1988 potrdila za zdravljenje želodčnih razjed.

Ushma Upadhyay je za Reuters priznala, da je zdravilo za razjedo, če se vzame samo, manj učinkovito, kot če se odločijo za dve sredstvi, saj je v tem primeru pri približno 13 odstotkih žensk potrebno kirurško dokončanje splava.

Še več drugih raziskovalcev je ugotovilo, da sam Misoprostol kot abortivno sredstvo deluje zelo slabo, saj je bilo v eni od raziskav ugotovljeno, da lahko zdravilo proti razjedam, če ne povzroči smrti nerojenega otroka, pri njem povzroči prirojene napake.

Podprite nas! Da bi vas lahko še naprej obveščali o najpomembnejših dogodkih in temah o splavu, potrebujemo vašo pomoč. Podprite civilno iniciativo Pohod za življenje z 10, 20, 50, 100 € ali več. Vsaka vaša pomoč nam je pomembna in dobrodošla! Hvala vam! Navodila, kako to storite, najdete TUKAJ.

Preberite še...