RAZVOJ OTROKA

Kako se otrok razvija v maternici?

Rojstvo je pravi čudež in s sodobno tehnologijo lahko danes celo opazujemo kako razvoj otroka poteka v notranjosti nosečniškega trebuščka. Ne samo psihično, ampak tudi fizično je mali človek že zelo zgodaj čuteče bitje.

Razvoj otroka
Slika maternice
doniraj
ljubezen trebuščka

Spočetje

Do spočetja pride, ko spermij vstopi v jajčece. Nastane popolnoma nov, edinstven organizem, z lastno in edinstveno DNK. Kromosomi staršev pomagajo določiti spol novega človeka, barvo oči, barvo kože in las, plešavost in celo pritrjenost ušesnih mečic. Po oploditvi človeku ni dodano ali potrebno nič novega, razen kisika, prehrane in časa. Preverite spodaj razvoj otroka po mesecih.

1.

mesec

Srce začne utripati

Prva celica se razdeli na dva dela in delitev se nadaljuje, ko potuje po jajcevodu do maternice. Temelji možganov, hrbtenjače in živčnega sistema so že vzpostavljeni in do 21. dne začne srce utripati enakomerno. Mišice se oblikujejo in kažejo se roke, noge, oči in ušesa.
Po koncu prvih 4 tednov je otrok velik približno pol centimetra.

mesec 1
mesec 2

2.

mesec

Možganske valove je mogoče zaznati

Do šestega tedna je mogoče zaznati možganske valove. Oblikuje se čeljust, vključno z zobmi in brbončicami. Otroček požira amnijsko tekočino in kolca. Prsti na rokah in nogah se razvijajo, pri sedmih tednih pa sta prsni koš in trebuh popolnoma oblikovana. Ko plava v amnijski tekočini, je videti kot miniaturni človeški dojenček. Po 8-ih tednih je otrok velik približno 2,5 centimetra.cm

3.

mesec

Začenjajo se oblikovati edinstveni prstni odtisi

Začenjajo se oblikovati edinstveni prstni odtisi. Otrok zdaj spi, se prebuja in razgibava svoje mišice. Otrok je zelo aktiven. Vizualno je mogoče določiti spol. Do konca meseca delujejo vsi organi in sistemi otrokovega telesa. Pri 12-ih tednih je otrok velik približno 5-7 cm, težek približno 25 g.

mesec 3
mesec 4

4.

mesec

Otrokova ušesa delujejo

Otrokova ušesa delujejo in sliši bitje materinega srca ter zunanje zvoke, kot je npr. glasba. Otrok začne razvijati reflekse, kot npr. sesanje in požiranje. Otročkom v tej starosti so že opravili operacije, s katerimi so jim rešili življenje. Do konca 4. meseca je dojenček dolg cca. 15-17 cm in tehta približno 200 g.

5.

mesec

Otrok lahko poskoči kot odziv na zvok in sesa palec

Če je zvok še posebej glasen, otroček poskoči kot odziv na glasen zvok. Sesanje palca so opazili v petem mesecu. Na glavi mu že rastejo lasje. Mehke dlačice prekrivajo otrokovo telo. Nekatere bodo morda ostale na telesu tudi do enega tedna po porodu. Vidne so že obrvi, veke in trepalnice. Do konca 5. meseca je otrok velik približno 20-25 cm, tehta približno 0,5 kg.

mesec 5
mesec 6

6.

mesec

Delovanje oljnih in znojnih žlez.

Oljne in znojne žleze delujejo. Otrok hitro napreduje v velikosti in moči, tudi pljuča so vse bolj razvita. Koža je prekrita z zaščitno mazjo (verix). Veke se ločijo in otrok lahko odpre oči za kratek čas. Do konca 6. meseca je otrok velik približno 30-35 cm, tehta približno 0,9 kg.

7.

mesec

Otrok zdaj lahko prepozna mamin glas

Otrok zdaj lahko prepozna materin glas. Vadi z raztezanjem in brcanjem. Uporablja čutila sluha, dotika in okusa. Lahko celo pogleda naokoli z odprtimi očmi. Do konca 7. meseca je otrok velik približno 30-35 cm, tehta približno 1 kg.

mesec 7
mesec 8

8.

mesec

Otrok je že močan

Otrok pogoltne več litrov amnijske tekočine na dan in pogosto kolca. Rast otroka v tem času je zelo hitra.
Zgodi se znatna rast možganov. Otrokovi udarci so že zelo močni in jih celo lahko vidimo od zunaj (komolec, peto, stopalo). Koža je manj zgubana. Nohti so daljši od konic prstkov. Do konca 8. meseca je otrok velik približno 40-45 cm, tehta približno 2,5 kg.

9.

mesec

Otrok se pripravlja na rojstvo

Pljuča so razvita. Njegove kosti glave so prožne za potovanje skozi porodni kanal. 41 od 45 celičnih delitev, ki se zgodijo pred odraslo dobo, se je zgodilo. Do konca 9. meseca je otrok velik približno 50 cm, tehta približno 3 kg. Razvoj otroka v maternici je končan, položaj otroka se premakne nižje, da se pripravi na porod.

mesec 9

Novo življenje se ne začne, ko se otrok rodi, ampak se začne že pri spočetju.

Dejstva

Ali ste vedeli?

Nerojeni otroci se začnejo premikati v maternici že pri 12 tednih, vendar matere običajno ne čutijo njihovih drobnih brc do 16. ali celo do 20. tedna.
Do 8. tedna se je otrokovo srce že razvilo v 4 prekate! Že nekaj tednov bije in poganja kri po telesu, a se še naprej razvija in raste ter postaja močnejše, da lahko sledi potrebam rastočega telesa.
... da se 78 % žensk, ki razmišljajo o končanju življenja nerojenega otroka, odloči za življenje, potem ko vidijo ultrazvok svojega otroka in slišijo srčni utrip?
V trenutku oploditve je že prisotna otrokova celotna genetska koda - s tem je določen spol, etnična pripadnost, barva las in barva oči.
Od 15. tedna nosečnosti se nerojeni otrok na fizično trpljenje odziva enako kot odrasli - kot odgovor na bolečino se v kri sprostita kortizol in noradrenalin.
Srce je prvi delujoči organ, ki se oblikuje v maternici in začne utripati le 22 dni po oploditvi. Ritmično bitje je mogoče zaznati celo z ultrazvokom, ki se na zaslonu prikaže kot trepetanje.
Pri 15 tednih vaš nerojeni otrok vadi pomembne veščine, pripravlja se na "velik svet". Čeprav še ne čutite, otroček brca, zvija prste in izteguje roke in noge.
Pri 18-ih tednih se je vaš nerojeni otroček naučil nove veščine – zehanja! Med naslednjim ultrazvokom boste morda opazili njegov zaspani izraz.
Pri 23-ih tednih v maternici nerojen otrok ne samo sliši, ampak se bo tudi odzval na vaš glas! Študije kažejo, da otroci v maternici postanejo bolj aktivni, ko poslušajo materino petje ali berejo znane zvoke, kot so otroške pesmi.
Že v 16. tednu se nerojeni otroček odzove na fizično trpljenje enako kot odrasli. Kot odgovor na bolečino sprosti kortizol in norepinefrin v kri.
Srce je prvi delujoči organ nerojenega otročka, ki se oblikuje v maternici in začne utripati le 22 dni po oploditvi. Ritmično bitje je mogoče zaznati celo z ultrazvokom, ki se na zaslonu prikaže kot trepetanje.
Pri 17. tednu možgani nerojenega otročka že prevzamejo nadzor in regulirajo tudi utrip srca, ki utripa s 140-150 utripi na minuto.
Ste vedeli, da lahko dojenčki občutijo veselje v maternici? Posneli so fotografije nerojenih otrok, ki se smejijo pri 24 tednih!
Pri 23. tednu v maternici nerojeni otroček ne samo sliši, ampak se tudi odzva na materin glas! Študije kažejo, da otročki v maternici postanejo bolj aktivni, ko poslušajo materino petje ali slišijo znane zvoke, kot so otroške pesmi.
Otroček se v maternici začne smejati nekje v 24. tednu nosečnosti.
Otročki v maternici lahko občutijo bolečino že v 12. tednu nosečnosti.
Že v 14. tednu nerojeni otroček razlikuje med glasbo in zgolj vibracijskim hrupom, ki stimulira iste slušne poti.⁠
Pri 15-ih tednih se lahko otroček premika v maternici in celo premika prste na nogah. Pri pregledu z ultrazvokom boste morda celo videli, kako sesa palec ali dela grimase.
Pri 15-ih tednih nerojeni otroček zmore mnoge veščine, ki jih bo potreboval, ko se rodi. Brca, zvija prstke na nogah, razteguje nogice in rokice.
V 6. tednu lahko otroček v maternici že čuti in se odziva na dotik.
Še preden se otrok rodi, bo njegovo srce utripalo približno 54 milijon-krat.
... da vse v zvezi z vami - vključno z višino, barvo oči in barvo kože - določeno v času oploditve? Iz meseca v mesec ste rasli v varnosti in udobju materine maternice, dokler ni končno prišel velik dan vašega rojstva.
Do 11. tedna se nerojenemu otročku razvije okus in lahko okusi, kar mama poje.
Tudi v Sloveniji se opravlja vedno več kemičnih abortusov. Prva tabletka, ki jo mama zaužije izstrada otroka do smrti, druga pa povzroči krčenje maternice, da se izloči posteljica z otrokom.
... da se okoli 70% otrok, ki so imeli sum na Dawnov sindrom, rodijo zdravi?
... da pri 17-ih tednih možgani vašega nerojenega otroka že nadzirajo telesne funkcije. Uravnavajo otrokov srčni utrip na 140-150 utripov na minuto.
Previous
Next